Oravais Pensionärer

Träffen 26 april

06.05.2019 kl. 19:04
På programmet stod det Hjärnhälsa då ett femtiotal pensionärer slöt upp till vårens sista träff. Träffen avslutades med rungande allsång.

På vårens sista träff fick vi höra om hjärnhälsa i vardagen med Eeva Ehn från Österbottens Minneslots. Eeva var bekant för många redan och hennes besök var väntat och uppskattat. Hon gav oss tips hur vi kan förebygga minnessjukdomar så länge som möjligt.

Alla kan drabbas av en minnessjukdom och det finns inga mediciner för den som drabbas, men allmän aktivitet, både fysisk och psykisk, kan skjuta upp sjukdomen. Motion, dans, socialt umgänge, diskussioner, teaterbesök, korsordslösning, ja allt som håller både kroppen och knoppen i gång är bra för minnet. Och hälsosam mat förstås. Och mörk choklad!

Eeva testade oss också lite. Hon bad oss att blunda och fundera vilka skor vi har på oss. Om vi genast, utan att titta, vet, så har vi inte ännu problem med närminnet. Sen skulle vi fundera på vad vi gjorde senaste midsommar. Det blev genast värre. Men det berodde nog inte på minnet utan att man inte gjort något speciellt. "Ja va nou heim"  var den vanligaste kommentaren. Ett glatt skratt spred sig i salen då vi skulle göra rörelser med händerna. Låtsas skjuta med pekfingret och lyfta tummen- i tur och ordning- med båda händerna. Det blev knepigt! Efter föreläsningen delade Eeva ut information åt alla som ville ha - och karameller.

Efter kaffet drog Carl-David i gång med allsången. Gamla och kända visor och sånger- vi fick själv välja- sjöngs av hela salen och av hela hjärtat. Skulle det varit möjligt skulle säkert taket ha lyft, så kraftfull var sången. Vi har sångglada pensionärer i vår förening!

 

 

 

 

Karita Sillanpää